Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2664995

Regisztrált felhasználók
száma:
26400

Online látogatók száma:
0

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1682

Utolsó 5 látogatónk:
Grimlock
2022-06-29 04:54:55
nlackoo
2022-06-28 19:31:42
Bandamdan
2022-06-28 18:43:08
Dobos Lilla
2022-06-28 16:58:14
Bra
2022-06-28 15:11:47
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2022 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

A keitai generációUtolsó módosítás időpontja: 2012-04-05 14:39:23
Létrehozás időpontja: 2012-04-04 00:00:00
Eddig megtekintve: 5257 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Jillian

Gondolom jártál már úgy, hogy kisebb szívinfarktust éltél át, amikor hirtelen nem érezted a mobilodat a zsebedben. Aztán amikor hirtelen észrevetted, hogy megvan, vagyis nem vesztetted el, nem lopták el, akkor egyfajta katarzist, hihetetlen örömöt éltél át. De ott a másik véglet is, amikor egész nap csak cseng a telefonod és legszívesebben már kivágnád az ablakon, annyira jó lenne végre egy kicsit élvezni a csendet. De mi történik akkor, ha ezt az utóbbi helyzetet már el sem tudod képzelni, sőt úgy érzed, hogy a telefonod a te kis csodaeszközöd, a legjobb barátod, aki mindig veled van? Számkivetettnek és kívülállónak éreznéd magad, ha megfosztanának tőle, vagy ha reggel véletlenül otthon felejtenéd?

Elsőre ez az utóbbi kérdés talán kicsit durvának tűnhet. De mi történik akkor, ha ez a fajta hozzáállás már egy társadalmi jelenséggé változik? És bármennyire is durva, de ez Japánban már lejátszódott. Az okostelefonok elterjedésével ugyanis új dimenziók nyíltak meg, amire a japán társadalom különösen fogékony volt, és manapság már szinte mindenki ilyen telefonnal rendelkezik, különösen igaz ez a fiatal korosztályra. Egy 2011-es októberi felmérés szerint a japán felső középiskolások 100%-a, a középiskolások 50%-a és az általános iskolásoknak is már közel az egyharmada ilyen telefonnal rendelkezik, ez utóbbi csoportnak külön telefont is kifejlesztettek riasztóval, hogy baj esetén rögtön tudják értesíteni a szüleiket. A felmérésből az is kiderült, hogy a lányok átlagosan napi 2 órát töltenek a telefon használatával, de a fiúk se sokkal maradnak el ettől a maguk 90 percével. Ezt a generációt el is nevezték keitai generationnek, amely kifejezést legjobban mobilfüggő generációként lehetne lefordítani.

De bárhogy is szépítenénk, itt már egyfajta függőségről beszélhetünk, hisz a fiatalok nagy része már itt éli a szociális életét, és el sem tudja képzelni, hogy mihez kezdene a telefonja nélkül. De ez a fajta közösség nem feltétlenül jelent barátságot, nem feltétlenül jelent őszinte közeledést, ugyanúgy, ahogy a szmájlik se fognak sohasem igazi érzelmeket helyettesíteni. A legjobb barát gyakran már olyan személlyé válik, akivel csak a telefonon keresztül tartják a kapcsolatot, esetleg csak onnan ismerik egymást, a személyes találkozások kezdenek elkopni. De ezek a kapcsolatok már nem féltétlenül igénylik azt, hogy probléma esetén az emberek megbeszéljék a gondjaikat, nem megfelelő tér a valódi konfliktuskezeléshez, másrészt telefonon/interneten keresztül bárkinek lehet nagy szája, nem fogja megmutatni a valódi arcát.

De a negatív tulajdonságok mellett egy nagyon érdekes folyamat is elindult, ugyanis kialakult a mobiltelefon novellák műfaja, aminek az angol megfelelője a Cellphone novels, japánul Keitai shousetsunak nevezik. Az első ilyen történet 2005-ben jelent meg, a szerzője Yoshi volt, a története címe pedig Deep Love. A műfaj hamar népszerűvé vált a fiatalok körében, hiszen a történetek általában rövidek, leginkább hosszú SMS-ekre hasonlítanak. Azóta számos másik író is kiemelkedett, volt akivel már 15 éves korában szerződést kötöttek, és a történeteit kiadták könyv alakban is. (Bunny)
A népszerűség oka az egyszerűség, és az, hogy egy-egy történet számtalan emberhez el tud jutni. Hamarosan több másik Távol-keleti országban is elterjedt a műfaj pl. Kína, Dél-Korea, India, de Dél-Afrikában és az USA-ban is számos követője akadt. A leghíresebb USA-ból indult történet a Secondhand Memories. Viszont Európában az első történetek csak 2007-ben jelentek meg.

A telefon a legtöbb fiatal számára már az önállóságot és a függetlenséget jelenti, de kérdés, hogy ez a nagy önállóság mihez vezet? Nem lesznek érettebbek, bölcsebbek, tudni is kell használni egy ilyen csodaeszközt. Az utóbbi 1-2 évben hazánkban is kezdenek elterjedni ezek a telefonok, elég csak a Facebookon pózoló, magukról minden hülyeséget megosztó tizenévesekre gondolni. A fejlődést természetesen nem lehet megállítani, és nagy valószínűséggel a Keitai generáció lassan Európában is el fog terjedni. De amennyi csoda és lehetőség rejlik ebben a kis szerkezetben, annyira óvatosan is kell vele bánni, mielőtt még az ember teljesen a megszállottjává és kiszolgáltatottjává válna a mobiloknak.

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!

Eddigi hozzászólások száma: 8
Korábbi hozzászólások:
1. 2.

8.

Aqualuna

2012-06-10 10:13:01

Nekem kinyithatós van.

7.

Milcsa

2012-06-09 11:25:51

Igen erre gondoltam én is, csak meglepő volt.. Lehet a szolgáltatók sokszor nem is rendelkeznek sms szolgáltatással? Hmm... sokkal jobban tetszik amúgy ez a megoldás kár, hogy nálunk nem így van (bár az okostelefonokkal lassan talán ez is eljön, de ez így más azért). Amúgy én nagyon sajnálom a kinyithatós mobilokat :D - nagy mosoly Remélem tartják azért még a népszerűségüket és nem tűnnek csak úgy el. Nincsen anime kinyithatós telefon nélkül XD - fetrengo nevetés.

6.

Jillian

2012-06-07 19:21:04

1) Az e-mail ingyenes, az SM - Sailor MoonS fizetős, net pedig szinte mindenhol van, szerintem ezért is e-maileznek inkább. Japánban meg fejlettebb az infrastruktúra, az emberek is kaphatóak az újdonságokra így sztem nem véletlen, hogy az animékben is szívesebben e-maileznek.
2) Szerintem lassan az animékben is lecserélik a kinyithatós telókat, még akkor is, ha egy kinyithatósat rajzolni szerintem élvezetesebb, mint egy sima okostelefont. :D - nagy mosoly

5.

Milcsa

2012-06-05 21:01:51

Mellesleg japánban tényleg az e-mail elterjedtebb mint pl. az sms? Csak mert a legtöbb animében e-mail van most már, e-mailt küldenek-fogadnak, de jó pár régiben is .

4.

GG

2012-06-03 10:11:57

Érdekes leírás lett. Gratulálok.