Budapest: - Tokió:
 
Felhasználói név:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Látogatók száma:
(2000.06.07.-tol mérve)
2676539

Regisztrált felhasználók
száma:
26455

Online látogatók száma:
1

Avatárral rendelkező
felhasználók száma:
1683

Utolsó 5 látogatónk:
Floraaa
2022-08-13 20:29:44
danitigi
2022-08-13 14:30:36
Grimlock
2022-08-13 09:09:30
vajonki
2022-08-12 10:54:35
Brigico
2022-08-11 21:23:08
E-mail
elérhetőségünk:
mail@animeweb.hu

Oldalunk a Facebookon:

Testvérlapunk:

Felhasználási feltételek:
Az AnimeWeb bizalmát élvező alkotások, rajzok, írások, fordítások, ismertetők, letöltések, stb. kizárólag otthoni elolvasásra, nézegetésre, saját használatra tölthetőek le. Más honlapon való felhasználásukhoz nem járulunk hozzá!

Minimum felbontás:
1024 pixel képszélesség
Támogatott böngészők:
- Firefox (legfrissebb)
- Google Chrome (legfrissebb)

Verziószám: 5.9
Minden jog fenntartva!
(c) 2000-2022 AnimeWeb
Japán témájú ismertetők

- Listázás időrendben -
- Listázás ABC sorrendben -

Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 

Mangaka – Takeuchi NaokoUtolsó módosítás időpontja: 2015-09-04 10:16:56
Létrehozás időpontja: 2012-09-10 10:33:58
Eddig megtekintve: 3681 alkalommal

További találatok
Az ismertető szerkesztője: Aqualuna

Oldalunkon az idők során sok Sailor Moon rajongó fordult/fordul meg, az ő számukra aligha kell bemutatni a mangaka nevét. Takeuchi Naoko bizonyára beírta magát a manga/anime történelembe, de hogyan is jutott el odáig és mi történt vele azóta?

A jelenleg Tokióban élő mangaka 1967-ben született, március 15-én, Yamanashi tartomány fővárosában, Kofuban. Apja Kenji, anyja Ikuko, és van egy öccse, Shingo. Ismerős? :) Igen, később családja neveit adta a Sailor Moon szereplőinek, azaz Usagi szüleinek és öccsének. De ne szaladjunk még előre ennyire, maradjunk ott, hogy a Kofu Ichi főiskolába járt. Ott matróz (azaz sailor) stílusú uniformist hordott, mint sok iskolában előfordul Japánban, továbbá tagja volt a csillagász és a manga klubnak, ezek az élmények kihatottak későbbi munkáira. Már ekkor mangaka akart lenni, azonban édesapja figyelmeztette, hogy amennyiben ez mégsem jönne össze, szüksége lenne egy másik hivatásra is, ezért egyetemre ment, ahol kémiát tanult. A Kyoritsu Gyógyszerészeti Egyetemen diplomázott (azóta az egyetem egyesült a Keio Egyetemmel, 2006-ban). Gyógyszerészként végzett, a diplomamunkája címe „A trombolitikus akciók megnövekedett hatása ultrahang következtében” (emlékeztek a Sailor Moonban Tomoe professzorra és asszisztensére, meg számos más vegyészeti utalásra? :)). Harmadéves diákként az egyetem közelében levő Shiba Daijingu szentélyben miko munkát is ellátott önkéntesen, erről pedig Hino Rei alakja juthat eszébe mindenkinek.

Mangakaként 19 évesen adta ki első művét a Kodansha kiadónál. Már 1985-ben második helyezést ért el a Nakayoshi Comic Prize-on Újonc kategóriában a Yume Janai no Ne című mangájával, majd 1986-ban a Love Call-lal megnyerte a Nakayoshi Új művész kategóriáját. Oneshotokat készített egészen a Maria című mangájáig, amelyet a Daddy-Long-Legs alapján és mangaka barátja, Koizumi Marie segítségével készített el, és a Nakayoshi magazinban publikált a 90-es évek első felében. Ezután egy háromkötetes mű következett, melyet 1990-1991 között szintén a Nakayoshi adott ki, ez a korcsolya témájú The Cherry Project volt. Következőnek egy harcos lányokról és űrről szóló mangát akart készíteni. Szerkesztője, Osano Fumio vetette fel, hogy ezek a harcosok matrózuniformist viseljenek. Így született meg a Codename wa Sailor V, a Sailor Moon közvetlen elődje, eredetileg oneshot lett volna, mely a RunRun magazin nyári szüneti különkiadásában jelent meg 1991-ben, ám később szerializációra került a magazinban és 1997-ig futott. A későbbiekben a 15 fejezet több újabb kiadást is megért a Kodansha közreműködésével.
A Toei Animation még 1991-ben megkereste Takeuchi-senseit egy anime adaptáció tervével, ám ehhez némileg át kellett dolgoznia a meglévőket, és így négy újabb Sailor harcos megjelenésével elindult a Bishoujo Senshi Sailor Moon, melyet a Sailor V-vel párhuzamosan rajzolt, mígnem a RunRun magazin, amiben utóbbi futott, megszűnt, és ezzel együtt a Sailor V meganimésítésének terve is. A Sailor Moon megszületésekor azonnal hatalmas népszerűségre tett szert és még 6 évig futott, összesen 18 kötetet megérve. 1993-ban megnyerte vele a Kodansha Manga Awardot shoujo kategóriában, s a mai napig 35 milliónál is több példányt adtak el belőle, nem is beszélve arról, hogy számos anime adaptáció, live action, de még musicalek is születtek az alapján. No és persze videójátékok és egy csomó kereskedelmi forgalomba hozható tárgy a rajongóknak.

Befejeztével Takeuchi-sensei új mangába kezdett, a PQ Angelsbe, mely népszerűsége ellenére törlésre került, a Kodansha ugyanis elveszített 7 oldalt a kéziratból, amelyet állítólag a Toeinél még fel lehetett volna lelni, vagyis anime adaptáció készülhetett volna - ez elmaradt. A manga 4 kötetet élt meg, és sajnos a történet lezárása nélkül maradt félbe. Takeuchi-sensei és a Kodansha társaság között ezután azonban komoly törés támadt, minek következtében a mangaka nem publikált tovább náluk, ehelyett átment a férje mögött álló társasághoz, a Shueishához.

Apropó, férj: a sensei Togashi Yoshihiróval házasodott össze, a leginkább a Yu Yu Hakushóról és a Hunter x Hunter sorozatokról ismert mangakához, akivel 1997 nyarán egy partin ismerkedett meg. A következő évben még asszisztált is neki a Hunter x Hunter készítésében. 1999 januárjában házasodtak össze, a ceremónián számos más mangaka, valamint Sailor Moon és Yu Yu Hakusho seiyuu is részt vett. A későbbiekben két gyermekük született, egy fiú (2001-ben) és egy lány (2008-ban), közösen gyermekkönyvet is kiadtak Oobo— Nu— Tochiibo— Nu— címmel, melyet Takeuchi írt és Togashi illusztrált.

A Hunter x Hunteren való közös munka után, miután ez többet követelt a senseitől, mint várta, elhagyta a Shueishát. A Toki*Meca, következő mangája már ismét a Kodansha alatt került ki a Nakayoshi magazinban. A sensei ezen kívül kiadta náluk a Materials Collection című fotókönyvet, mely a Sailor Moon anime adaptációhoz készített karakter prototípusokat tartalmazza. Köztük olyanokat is, melyek végül nem kerültek be az animébe. Egy új manga, a Love Witch kiadásába is belekezdett, ám ezt törölték, úgyhogy a Sailor Moon és Sailor V reprintjein dolgozott tovább. 2003-ban a live action széria elkészítésénél tevékenyen részt vett, ekkortájt kezdett az anime ipar iránt erősen érdeklődni ugyanis. Mind az anime sorozathoz, mind a live action szériához számos dalt ő maga is írt, ilyenek például a „Princess Moon”, a „Route Venus” vagy a „Sailor Star Song”. A live action 0. felvonásában még egy pillanatra maga is megjelenik. A sorozat befejezte után a Toki*Mecán dolgozott tovább, valamint saját stúdióját, a PNP-t (Princess Naoko Planning) menedzselte, amit még 1997 táján alapított, hogy a munkáival kapcsolatos jogokat felügyelje, később pedig férje munkái is az égisze alá kerültek. Előadásokat tartott egyetemi hallgatóknak, majd fiának születésnapjára férjével elkészítették a már említett gyerekkönyvet. 2012-ben jelentették be, hogy a Sailor Moon új anime adaptációt kap a manga születésének 20 éves jubileumával kapcsolatosan, ez lett a Sailor Moon Crystal, ami végül csak 2015-ben készült el. Közben a Sailor Moon új kiadást kapott és új artbook is készült hozzá. Hogy ezek után mi következik, azt csak a jelenleg 48 éves mangaka tudhatja.


Tudtad-e?

• Gyerekként szeretett shoujo mangákat olvasni, kedvencei közé tartozott a Versailles no Bara, a Candy Candy és a Glass no Kamen.

• A Takarazuka Revue rajongója, amely a Hyogo tartománybeli Takarazuka város kizárólag női tagokból álló színitársulata, a férfi szerepeket is nők játsszák. Broadway stílusú vagy egyéb nyugati musicaleket, de időnként mangákból vagy japán népmesékből adaptált darabokat is adnak elő.

• Kedvenc autómárkája a Ferrari F512M, Harukát gyakorta ezzel ábrázolja a Sailor Moonban.

• A Sailor Moon megalkotásának idejében a karakterek közül Usagit tartotta a legjobban, és Michirut a legkevésbé önmagához hasonlatosnak.

• A fiára úgy utal "Petit Ouji", azaz Kis Herceg, ami a férje becenevére is referencia.

• Férje imád bowlingozni és videójátékokat játszani a családjával, továbbá horror-rajongó.

• Férje öccse, Togashi Hideaki szintén mangaka, leginkább a „felnőtt műfajokban” publikál.

• A magyarul talán Nagy Bumi és Kis Bumi címen illethető gyerekkönyvének szereplői leginkább a Barbapapa figuráira hasonlítanak.

• Saját életéről is kiadott mangát – ez a Punch széria.


Bibliográfia:

1984 – Kare wa no Sugar (17 évesen a Nakayoshi magazin iskolai korosztályú versenyébe beküldött 31 oldalas mangája, mely elismerést kap az egyik oldalon)
1985 – Yume Janai no Ne, első publikált műve a Nakayoshi Deluxe magazinban
1986 – Yumemiru Rainy Button
1986 – Love Call
1986 – Secretna Kataomoi
1987 – Itsumo Isshou ne
1987 – Prism Time Gradation 1 – Tamaki Peppermint
1987 – Prism Time Gradation 2 – Saura Sunset
1987 – Prism Time Gradation 3 – Mizuki Moonglow
1987-1988 – Chocolate Christmas
1988 – Maigo no Swing
1988 – Wink Rain
1988 – Gomen ne, Wednesday
1989 – Dream Park de Mattete; Tooritachi no Prelude
1989 – July Marmalade Birthday
1989-1990 – Maria
1990 – Boku no Pierce Girl
1990 – Miss Rain
1990-1997 – Codename wa Sailor V
1990-1991 – The Cherry Project
1992-1997 – Bishoujo Senshi Sailor Moon
1997 – PQ Angels
1998-2004 – Naoko’s Punch Series (Princess Naoko Takeuchi's Return-to-Society Punch!!)
2002 – Love Witch és Sister Witch (előző Omake-je)
2005-2006 – Toki*Meca

Videó bemutató:

A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned!

Eddigi hozzászólások száma: 1


1.

GG

2015-09-04 08:48:37

Íme egy példa, hogy az élettapasztalatokból lehet a legjobb témákat meríteni. SM - Sailor Moon