A mugicha, azaz árpatea Japánban, Kínában és Koreában igen kedvelt hűsítő ital nyáron, de az év más szakában, illetve télen melegen is fogyasztják. Pirított árpából készül, tápláló, és koffeinmentes (ezért az amerikai koffeinmentes kávék egyik összetevőjeként is gyakran felhasználják). Íze édeskés, nyugtató és lázcsillapító hatása is van. Esténként fogyasztva keveset segíthet az alvásban, a nagyobb mennyiség remek vízhajtó. A tea elkészítése után visszamaradt árpamagvakat pedig például salátákba, de akár gyümölcsjoghurt gazdagítására is felhasználhatjuk.
Hozzávalók:
• 5 dkg árpagyöngy (gersli)
• 7,5 dl víz
• citrom (elhagyható)
Elkészítés:
Mosd át az árpát jól hideg vízben, majd papírtörlő segítségével szárítsd meg. Serpenyőben kis lángon, fakanállal való folyamatos keverés mellett a száraz árpaszemeket pörköld meg, míg aranybarna színűek nem lesznek és elkezd érződni édeskés illatuk. Vigyázz a pörkölésnél, mert könnyen leég!
A pörkölt árpát tedd egy kislábosba, öntsd fel a vízzel, majd melegítsd forrásig. Ha forr, fedő alatt kis lángon főzd 10-15 percig, majd ezután szűrd le csészékbe. Ízlés szerint ízesítheted citromlével, amikor kicsit már meghűlt, de magában is fogyasztható. Nyáron jegesteának is finom.
A pörkölt árpa a levegőtől jól elzárható dobozban tárolható is egy ideig. A tea főzés helyett forrázással is elkészíthető, és akár mézzel is ízesíthető, mint az alábbi videóban. |