A manjuu kínai eredetű töltött, gőzöléssel készülő tésztabatyu, leginkább talán a magyar gőzgombóchoz lehetne hasonlítani. A tölteléktől függően lehet édes vagy sós is.
Ebben az esetben sós változatról van szó.
Hozzávalók:
A tésztához:
6 csésze univerzális liszt
14 g száraz élesztő
1/2 csésze cukor
60 ml (¼ csésze) kézmeleg víz
1 csésze forró víz
1 csésze teljes tej
2 evőkanál növényi zsiradék vagy disznózsír
1 teáskanál sütőpor
zsírhatlan papír
A töltelékhez:
400 g kínai módra készített sült sertéshús
1 csésze finomra vágott zöldhagyma
6 db szárított shiitake gomba
¼ csésze konzerv vízi gesztenye, hatodolva
2 teáskanál sötét, pörkölt szezámolaj
2.5 cm friss gyömbérdarab finomra vágva
3 evőkanál szójaszósz vagy szaft a sertéshús alól
1 evőkanál liszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
1/2 csésze víz
A kínai sertéshúshoz:
1 kg enyhén zsíros sertéshús
szójaszósz
2.5 cm friss gyömbérdarab
1 csillagánizs
3-4 gerezd fokhagyma
cukor
víz
Elkészítés:
Tészta:
Vágd fel a papírt 24, egyenként 10 centis négyzetre.
Futtasd fel az élesztőt egy tálban, negyed csésze meleg vízben, amihez egy csipet cukrot is adtál.
Egy nagy keverőtálba mérj le 5 csészényit a lisztből. Közepére csinálj mélyedést, öntsd hozzá a forró vizet és gyorsan keverd össze.
Add hozzá az élesztőt, sütőport, meleg tejet és a zsiradékot. Jól dolgozd össze.
Apránként add hozzá a maradék lisztet, amíg olyan tésztát nem kapsz, amivel jól lehet dolgozni. Dagaszd pár percig lisztezett deszkán, amíg puha és rugalmas lesz.
Tedd tálba, tegyél rá egy tiszta konyharuhát és meleg helyen keleszd duplájára (kb. 45 perc).
Ezután vedd ki és gyúrd egyetlen vastag hurkába. Vágd 24 karikára, gyúrd gombóccá az egyes darabokat, majd hagyd picit pihenni őket.
A töltéshez lapítsd el/nyújtsd ki a gombócokat úgy, hogy a tészta picit vastagabb maradjon a közepén, mint a széleknél. Tégy mindegyikbe kb. teáskanálnyi tölteléket középre, majd a széleket felemelve erősen csípd össze, hogy ne nyíljanak szét. Minden manjuut helyezz egy papírnégyzet közepére és hagyd őket kelni 15-20 percig a gőzölés előtt. 10-15 percig kell gőzölni őket, ezt bármilyen gőzölőben, párolóban elvégezheted, de fontos, hogy legyenek lefedve, és gőzölés közben a fedőt ne emelgesd.
Töltelék:
Áztasd be a shiitake gombákat meleg vízbe, míg megpuhulnak. Vágd le a kemény tönköket, a többit pedig szeleteld fel vékonyan.
A sertéshúst kockázd fel vagy daráld le.
Keverd össze a lisztet és keményítőt a vízzel.
Egy serpenyőben forrósítsd fel a szezámolajat, és a keményítős keverék kivételével minden más hozzávalót hirtelen süss át rajta, majd öntsd hozzá a keményítős keveréket és főzd addig, míg kicsit szirupos nem lesz. Hagyd kihűlni a töltéshez.
Kínai módra készített sült sertéshús:
Ha nagyobb szelet húsod van, vágd fel kb. fél kilós darabokra.
Durván vágd fel a gyömbért (a héja rajta maradhat) és kicsit zúzd össze a fokhagymát.
Tedd a húsdarabokat erős nejlonzsákba vagy tálba. Tedd hozzá a gyömbért, csillagánizst és fokhagymát, majd töltsd tele szójaszósszal, amíg éppen ellepi a húst.
Pácold a húst egy éjszakán keresztül a hűtőben, a zacskót vagy tálat jól lezárva. Közben többször forgasd meg a húst a páclében.
Melegítsd elő a sütőt 140°C-ra.
Önts át mindent egy sütőedénybe és adj hozzá annyi vizet, hogy a hús kb. 1 centi magas folyadékban üljön.
Szórd meg a húst cukorral és süsd 2,5 - 3 óra hosszat, minden 20-30 percben megfordítva. Ha édesebben szeretnéd, akkor cukorral is rendszeresen meghintheted.
Végül a folyadékból alig marad és az is szirupszerű lesz, a hús pedig borostyánszínű.
Hagyd kihűlni, és vágd fel vékony szeletekre vagy kockákra. Ezeket a manjuukon kívül például sültrizshez is használhatod. Fagyasztóban hosszabb ideig tárolhatod.
Ha a receptet picit bonyolultnak találod, de amúgy tetszik, egy egyszerűbb variációt találsz oldalunkon Nikuman néven. ;) |