Az anko, avagy adzuki babból - édes vörösbabból - készült püré számos tradicionális japán édesség közkedvelt, alap hozzávalója. Gyakran használják töltelékként pl. mochiban, manjuuban stb. Lehet persze kész változatot is kapni, de elkészítése sem igényel ördöngösséget, legfeljebb némi türelmet.
Süteménytölteléken kívül használhatod édes leves vagy akár fagyi alapként is.
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 20 dkg adzuki vörösbab
- 1 bögre cukor (250 ml-es)
- 1 csipet só
- 100 ml víz
Elkészítés:
A babot még előző este áztasd be 3 csésze vízbe.
Másnap cserélj alatta vizet, és tedd föl főni magas lángon. Ha felforrt a víz, 5 percig közepes lángon hagyd forrni, majd mosd át a babot, és cserélj alatta vizet.
Ismét forrald fel a vizet, és ismételd meg az előzőeket (5 perc forralás, átmosás, vízcsere). Így megszabadítjuk a babot a kellemetlen mellékízektől.
Ha ismét felforrt a víz, most már hagyd közepes lángon főni a babot, amíg teljesen puha nem lesz. Figyelj oda, hogy ne forrjon el alóla az összes víz. Ez nagyjából 1-1,5 óra.
Ha a bab már puha, öntsd le róla a felesleges vizet (nagyjából egy kisebb ujjnyi víz maradjon csak), add hozzá a cukrot és a sót.
Kavargasd, amíg a cukor el nem olvad, illetve vegyél elő egy krumplitörőt, és szépen pürésítsd a babot. Nagyjából 3-4 perc alatt a cukor összehúzza a masszát. Ha kész, terítsd szét a masszát, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.
Opcionális lépés, ha finom pürésen szeretnéd enni, akkor botmixerrel átturmixolhatod az egészet. A darabosabb ankót tsubuannak, a finomra pürésítettet koshiannak hívják.
Nagyjából olyan 600-700 g babpürét fogsz kapni, amit nem tudsz pár napon belül felhasználni, azt csomagold fóliába, és tedd mélyhűtőbe. |