- Listázás időrendben - - Listázás ABC sorrendben -
Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 
Recept - Sushi
Utolsó módosítás időpontja:
2010-08-06 15:45:06
Létrehozás időpontja:
2010-08-06 00:00:00
Eddig megtekintve:
4728 alkalommal
További találatok
| Az ismertető szerkesztője:
GG
|
A rizsecet (Tezu) elkészítése:
Keverjünk össze kb. 2,5 dl vizet 30 ml rizsecettel és adjunk hozzá kb. 5 ml sót.
A sushi rizs (shari) elkészítése:
Rövídszemű rízst kell használnunk. Bármelyik megteszi, de természetesen a japán a legjobb. 8-szor, 10-szer át kell mosni hideg vízben, majd a végén kicsit állni hagyjuk, hogy lecsurogjon. Aztán fazékba kell tenni, és annyi vizet engedni rá, hogy pont ellepje.
Adjunk hozzá egy kis sót, majd fedjük, le a fazekat és lassú tűzön forraljuk fel a rizst.
Ezután tegyük félre 15 percre állni.
Egy másik tálban keverjük össze a rizsecetet 30 ml cukorral, majd melegítsük fel, míg a cukor fel nem oldódik, közben folyamatosan keverni kell. Majd hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.
Majd adjuk hozzá a meleg rizshez a rizsecetet, először csak a negyedét, majd keverjük össze, aztán ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy az összes rizsecet.
Hozzávalók: (Kb. 4 hosszabb rúdhoz vagy 10 rövidebbhez):
- fél kiló sushi rizs
- 6 dl víz
- 60 ml rizsecet
- 30 ml cukor
- 5 ml só
Nigiri sushi készítése:
Vegyünk a kezünkbe kb. egy kanálnyit a sushi rizsből, vagy annyit amekkorára szeretnénk csinálni a sushit. Ennél nagyobbat nem célszerű készíteni, mert így egyszerűbb fogyasztani és szebb is.
Kezünkkel kissé préselve formázzuk össze a sushi rizst enyhén ovális alakúra.
Ezután tegyünk kis mennyiségű wasabit a rizs tetejére vagy akár a hal, rák, vagy más hússzeletre, amit majd a sushi rizsre teszünk. Figyelem! A wasabi igen erős, bánjunk csínján vele!
A hússzeletet tegyük a sushi rizs tetejére, és finoman préseljük össze, nehogy szétnyomódjon az elkészített rizsforma. Az elkészült kis nigiri sushikat esztétikusan tálalhatjuk, ezután wasabival, szójaszósszal ízesítsük ízlés szerint.
Maki sushi készítése (sushi tekercs):
Ez már kicsit több hozzávalót és gyakorlatot igényel, de érdemes megpróbálni.
Egy ív norit tegyünk a bambusztekercsre. Nedvesítsük be a kezünket, és tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére és terítsük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején, mert mikor feltekerjük ennyire szükség lesz.
Tegyük a sushi rizsre a zöldség illetve hússzeleteket hosszanti irányba. Ízlés szerint megint mehet a wasabi is bele. Majd kezdjük feltekerni a bambuszlap segítségével a norit. A sushi rizs mindkét végét szorosan zárjuk le.
Tekerés közben kicsit préseljük meg a tekercset, a szétesés ellen. Ezután, távolítsuk el a bambuszt, és óvatosan nyomkodjuk a sushit a hosszanti végein. majd a feltekerés után a másik végét is tekerjük fel. Ezután nedves késsel szeljük fel a sushi rudakat egyenlő részekre. Egyenletesen lefelé kell szelni és nem fűrészelve, mert akkor széteshet!
Egyéb Sushi kellékek (igény szerint):
- Shoyu (szójaszósz): Szójabab és búza keverékéből álló, élesztővel, vízzel és sóval összedolgozott, hónapokig erjesztett ízesítőszer. Sushi evéshez kis tálkába öntik, gyömbérrel ízesítik, és ebbe mártják a sushi falatokat.
- Wasabi (japán zöld torma):. Zöld színű, csípős fűszer, keveset kell használni belőle, mert rendkívül erős.
- Gari: (gyömbér): A friss gyömbért megtisztítják, vékony szeletekre vágják és ecetben érlelik. Furcsa, különleges íze van.
Ha kíváncsi vagy a sushi történetére és arra, hogy miként szokták elfogyasztani olvasd el a Gasztronómia - Sushi fejezetet, itt a Japán leírások oldalon! |
Videó bemutató:
A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned! Eddigi hozzászólások száma: 4
4.
Rukicat
|
2012-05-23 10:45:13
Én ettem már ilyet, és isteni volt *.* kérek még
|
3.
morwen
|
2011-05-04 17:58:27
A kedvenc japán kajám És vannak elég jó sushi éttermek is
|
2.
Kimiko
|
2011-03-30 19:11:29
igazából nagyon fincsi lehet
|
1.
Aqualuna
|
2010-08-06 16:02:49
Ez érdekes, hogy sót meg cukrot mililiterben mérnek. Ezek a japánok!
|
|
|