Ez lényegében egy miso leves variáció, amit különösen télen nagyon egészségesnek tartanak Japánban. Forrón kell fogyasztani, mert úgy a legjobb az íze.
Hozzávalók (2-3 személyre):
• 5 dkg Natto (erjesztett szójabab)
• 8 dkg Daikon retek (jégcsapretek)
• 3 dkg sárgarépa
• 10 dkg taro gyökér
• 2 shiitake gomba
• ½ aburaage (olajban sült tofu szelet)
• 2 újhagyma
• 2 ek. miso-paszta
- Dashi alaplé -
• 5 dl víz
• 10g Niboshi (szárított szardínia)
Elkészítés:
A retket, a répát és a meghámozott tarót darabold fel, a gombákról vágd le a szárat és vágd a gombafejeket félbe. A tofut vágd csíkokra (előtte papírtörlővel itasd ki belőle a sütéskor benne maradt olajat). A dashi alaplében tedd fel ezeket főni, forráskor a habot szedd le, majd kb. 10 percig főzd lefedve. Ezután a lé egy adagjával keverd el a miso-pasztát, és add a leveshez. A nattót törd össze, míg egy ragacsos pépet nem kapsz. Keverj hozzá a levesből, míg felhígul, majd rakd a leveshez az egészet. Keverd össze. Forrald fel újra, ezután tálalhatod forrón, bőségesen megszórva a finomra vágott újhagymával. |