- Listázás időrendben - - Listázás ABC sorrendben -
Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 
Gasztronómia - Japán Sembei kekszek: a különleges ropogtatnivalót keresőknek
Utolsó módosítás időpontja:
2008-06-19 05:05:59
Létrehozás időpontja:
2008-06-19 00:00:00
Eddig megtekintve:
4818 alkalommal
További találatok
| Az ismertető szerkesztője:
Echan
|
Japán a ropogtatnivalók mennyországa. Nem is csoda, hiszen Japánban a nap 24 órájában bárhol bármikor hozzájuthatsz egy kis hideg, vagy éppen meleg ropogtatni valóhoz, ha betévedsz egy vegyeskereskedésbe. A burgonya csipsz például önmagában csak több mint 100 ízben található meg kezdve a különleges thai ízektől a cézársaláta ízűig és a hagyományos japán ízesítésekig.
A sok csoda között természetesen megtalálható a hagyományos japán rizskeksz is a Sembei. Ezt a kekszet is számtalan ízesítésben lehet megtalálnia a boltok polcain, pl. szójaszószos, noris, kombus, szezámmagos, szójababos, sajtos, csokoládés, zöldséges, húsos. Vannak egész kicsi változatai, amiket kis zacskókban magvakkal keverve kínálnak. A hagyományos sembei nagy kerek, lapos alakú és ízletes. Egy másik típusa az arare apró golyó alakú, de természetesen a sembei alakja nincs kőbe vésve így számtalan furábbnál-furább kinézetben is előfordul. Az édes változatát nem rizsliszttel, hanem búzaliszttel készítik, ebből adódóan még változatosabb az ízvilága.
Ráadásul a területi szokások és ízkombinációk szintén növelik a palettát. Tokyo környéki területeken például egy kevésbé ragadós rizst használnak az elkészítésénél, így a sütemény sokkal keményebb lesz. Míg Osaka környékén ragadós rizsből készítik, sokkal fűszeresebb, talán még finomabbnak is mondható költemények születnek.
A Sembei történelme a VII. századig nyúlik vissza Kínába, mag Japánban csak a IX. század környékén tűnt fel. Az eredeti kekszek édesek voltak és liszt alapúak, ugyanis a 17. századig nem használtak rizst. Ha valaki netán mélyebben bele szeretné ásni magát az íz világába, akkor erre a legjobb hely Asakusa. Itt a Senso-ji templomhoz vezető út mentén akár 100 yenért is kaphatsz forró grillezett sembeit.
Aki pedig netán kedvet kap ahhoz, hogy maga készítse el, annak itt egy recept:
A rizslisztet forró vízzel össze kell gyúrni. A tésztát labdákká kell formálni és gőz fölött főzni. Gőzölés után a tésztát még egyszer át kell gyúrni és nagy tekercsekbe kell göngyölni. Itt bármilyen fűszerrel lehet ízesíteni, kinek hogy tetszik. Pl. lehet használni szezámmagot, vagy köménymagot, ami nálunk is beszerezhető. Az ízesített tésztát vékonyra kell nyújtani, majd tetszőlegesen formázni. Legegyszerűbb tészta kiszúróval formázni, mint a pogácsát. A tésztát ezután szalma alátéten ki kell tenni a napra száradni. Végső lépésként be kell vagdalni rácsosan és szójaszósz, mirin keverékével megkenni. |
Eddigi hozzászólások száma: 3
3.
Milcsa
|
2008-06-22 21:57:05
Hmm... szerintem nagyon finom, bár az időjárása oda kell figyelni, hogy nehogy elbújjon a napocska Szerencsére nálunk egész nap sütött a nap és dög meleg volt így zökkenőmenteden ment minden
|
2.
Aqualuna
|
2008-06-19 19:26:32
Én is szívesen kipróbálnám, de itthon inkább nem kísérletezek vele. Valahogy ha rizses dolgot csinálok, az mindig félresikerül ^^".
|
1.
Milcsa
|
2008-06-19 10:53:31
ÓÓÓ... Biztos nagyon finom lehet! Ki is próbálom majd
Amúgy nagyon jó leírás lett: )
|
|
|