- Listázás időrendben - - Listázás ABC sorrendben -
Japán témájú ismertetők száma: 124 
Szerkesztés alatti Japán témájú ismertetők száma: 9 
Recept - Gyoza
Utolsó módosítás időpontja:
2008-06-25 04:47:32
Létrehozás időpontja:
2008-06-25 00:00:00
Eddig megtekintve:
5538 alkalommal
További találatok
| Az ismertető szerkesztője:
Echan
|
Hozzávalók:
- 1,7 dl víz,
- 20 dkg liszt,
- 20 dkg darált hús,
- Káposzta,
- Nira, de lehet zöldhagymával is helyettesíteni,
- Zöldhagyma,
- Foghagyma,
- Gyömbér,
- Saké,
- Szójaszósz,
- Só,
- Bors,
- Szezámmag olaj.
Elkészítés:
Gyúrjuk össze a lisztet és a vizet úgy, hogy puha, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Terítsünk rá egy nedves konyharuhát és hagyjuk állni pár percet.
A tésztából kb. 30 kis gombócot formáljunk, majd nyújtsuk ki őket kb. 10 cm átmérőjű kerek lapocskákká úgy, hogy a közepe egy picit legyen vastagabb, mint a szélei.
A káposztát a külső levelek kivételével vágjuk apróra, majd a hagymát, ha van a Nira-t, a gyömbért, és a foghagymát is. A káposztát sózzuk meg, majd öt perc múlva nyomkodjuk ki belőle a levet. Ezután a felaprított zöldségeket keverjük össze a hússal, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük szakéval, szójaszósszal és szezámolajjal, majd jól keverjük össze újra.
A egy kevés tölteléket tegyünk egy tésztakorong közepére, vigyázva, hogy elég legyen mind a 30 lapocskára. A tésztalapocska egyik felének a szélét nedvesítsük meg vízzel, majd tapasszuk össze a gyoza széleit, úgy, hogy az ív mentén kb. 6-szor egymásra, hajtjuk a gyűrődéseket.
Ha kész, már csak ki kell sütni forró olajban, ha pedig szép aranybarna az alja, akkor tegyük át forró vízbe úgy, hogy félig elmerüljön, és addig kell főzni, amíg a víz elpárolog alóla, vigyázva, hogy oda ne égjen.
Mártásnak lehet szójaszószt és ecetet összekeverni.
Magyarázat:
Nira – japán metélőhagyma fajta.
Figyelmeztetés!
Ha nem vagy gyakorlott a konyhában, mindenképpen kérd felnőtt segítségét!
Az alábbi kis videóban bemutatják hogyan kell hajtogatni a gyoza-t. |
Videó bemutató:
A videó megtekintéséhez be kell jelentkezned! Eddigi hozzászólások száma: 3
3.
Echan
|
2008-08-02 08:37:43
Bevallom ezen én is elgondolkodtam... De a receptben amit fordítottam határozottan sütés volt és utánna főzés, amit szintén furcsálltam... Többféle képet is láttam róla már. Volt amelyiknek az alja t volt, tehát egyértelműen sütötték, de a fenti képen látható inkább főzöttnek tűnik. Szóval előfordulhat, hogy mindkét elkészítési mód megállja a helyét. A japán konyha elég változatos és sokrétű tapasztalataim szerint. Egy ételt többféle képpen is elkészítenek területi sajátosságoktól függően. Így egyik sem kizárható. De az étel próbájának az alapja az evés, úgyhogy ahhoz, hogy ezt megtudjuk el kell készítenünk.
|
2.
Aqualuna
|
2008-07-25 15:51:32
Ez a videó nagyon hasznos, de itt fagyasztás+gőzölést említenek elkészítésként, és szó nincs sütésről. Ez most mindegy, csak egy alternatív mód?
|
1.
Milcsa
|
2008-06-25 09:47:10
Hmmm. ez is biztos nagyon finom lehet
|
|
|